Svalbard

Svalbard är en norsk ögrupp som ligger halvvägs mellan Nordkap och Nordpolen mellan 76 och 81 grader nord, långt norr om polcirkeln med andra ord. Ytan är lika stor som Irland, men här bor endast cirka 2000 människor spridda i några få samhällen. Det största är Longyearbyen med 1500 invånare och här hittar man myndigheten på Svalbard, Sysselmannen.
Denne fungerar som guvernör och övervakar all verksamhet på ögruppen. Resten av Svalbard är ren vildmark utan några spår av mänsklig aktivitet, här finns inte ens stigar att följa och det är här äventyret börjar på riktigt…

Landstigningar på Svalbard

I Svalbards farvatten färdas vi i riktiga vildmarker där vi är ensamma med himlen, isen och bergen. Vi tar oss i land med hjälp av säkra gummibåtar. Även på land gäller stränga säkerhetskrav och varje landstigning leds av välutbildade guider, som alltid är beväpnade mot isbjörnar. Våra guider har stor erfarenhet av Arktis och naturens lagar och de delar gärna med sig sin kunskap om floran, djurlivet och historiken. På nära håll upplever vi den arktiska vildmarken med säl, valross och isbjörn i sitt rätta element. Även fågelintresserade har mycket att se.

Eftersom M/S Stockholm är byggd för att gå i is kan vi ta oss till svåråtkomliga platser dit nästan ingen annan kommer. Där får vi uppleva Arktis på dess egna villkor. Varje tur är unik och spännande, man kan aldrig i förväg säga exakt vart vi går eftersom på Svalbard är det is och väderförhållanden som avgör färdväg. Det enda vi i förväg kan utlova är en fantastisk naturupplevelse.

Program

I Arktis råder naturens lag och väder, vind och isförhållanden är avgörande hur den exakta färdplanen ser ut.
M/S Stockholms kapten har över femton års erfarenhet av navigering i Svalbards vatten och tillsammans med guiderna ser han till att du alltid får det bästa Svalbard kan erbjuda. Se nedanstående färdplan som ett exempel.

Dag 1: Oslo - Longyearbyen
Vi landar i Longyearbyen på eftermiddagen och går ombord på M/S Stockholm.

Longyearbyen

Dag 2 - 10: Svalbard
Vår exakta färdplan under expeditionen påverkas av väder- och isförhållanden. Varje dag går vi iland med stabila gummibåtar och detta är endast ett axplock av de många platser vi hoppas besöka:

Isvandring på ett enormt isberg

Ny Ålesund
Här startade Amundsen, Byrd och Nobile sina djärva försök att fl yga till Nordpolen.

Ingeborgsfjellet
Danskön Det var härifrån som Andrée, Strindberg och Fraenkel den 11 juli 1897 gav sig iväg på den ödesdigra färden mot Nordpolen med ballongen Örnen. Tre dagar senare tvingades de nödlanda på packisen norr om Spetsbergen.

Danskön, Virgohamna

Nordvästra Spetsbergen
Danskön, Amsterdamöya och Ytre Norsköya var på 1600-talet centra för den framgångsrika - men för valarna så förödande - valfångsten. Vi besöker lämningar från denna period.

Norra Spetsbergen
Här finns fler spår efter Andrée, såsom depån på Rossöya. I vackra Mosselbukta ligger Polhem, världens nordligaste boning, där Adolf Erik Nordenskiöld övervintrade 1872 - 73.

Östra Svalbard
Vi har lämnat Golfströmmens värmande vatten och möter nu packisen. Stillhet råder i detta storslagna islandskap. Chansen att möta isbjörn ökar ju längre in i packisen vi färdas.

Nordaustlandet
Vi utforskar delar av denna imponerande ö, som är täckt av en enorm inlandsis. Ön fascinerar både natur- och historieintresserade: Här finns milslånga glaciärfronter med enorma smältvattenfall, en tysk väderstation från andra världskriget och den välbevarade forskningsstationen Kinnvika.

Den enorma glaciären Austfonna

Storön
Storön ligger öster om Nordaustlandet och under gynnsamma isförhållanden når vi ända hit. Detta är en av våra favoritplatser, och en populär ort bland valrossar, som vältrar sig på stränderna i hundratal. Även isbjörnar söker sig ofta hit.

Alkefjellet

Vitön
Om isen och vädret tillåter så landstiger vi på Vitön, där endast en handfull människor satt sin fot. Det var här Andrée och hans olycksbröder återfanns 33 år efter deras misslyckade nord polsfärd. Vi besöker monumenten som hedrar dessa polarhjältar och beundrar den enorma inlandsis som täcker ön.

Barentsöya
Vi besöker lämningarna efter de första pomorerna som tog sig till Svalbard från ryska ishavskusten i små roddbåtar för över 400 år sedan för att fi ska och jaga säl.

Edgeöya
På Edgeöya är vi mitt i isbjörnens rike. Om vintern går dräktiga honor iland här och bygger snöhålor där de övervintrar innan de föder sina ungar tidigt på våren.

Halvmåneöya
På Halvmåneöya besöker vi den norske ikonen och fångstmannen Henri Rudis fångstplats. På ön utspelades också en av polarhistoriens mest dramatiska överlevnadshistorier när fyra ryska pomorer tvingades övervintra i sex år innan räddning kom.

Tusenöyane
Bland Tusenöyane besöker vi bland annat Aekongen, där vi kan studera ett gammalt, nästan helt intakt valskelett. Vi hälsar även på några av de många valrossar som bebor dessa öar.

Hornsund
Hornsund
En storslagen fjord på Spetsbergens sydvästra kust där enorma glaciärer vältrar sig ut i havet mellan högalpina bergstoppar. Detta är ett favorittillhåll för Svalbards många isbjörnar.

Dag 11: Longyearbyen - Oslo
Vi seglar in i Longyearbyen och fl yger tillbaka till Oslo på eftermiddagen.

Observera: Detta är endast en generell plan och vårt program beror på väder- och isförhållanden. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!